Sushi 寿司

Ki ne ismern a sushit (寿司)? Minden valamire val anime-fan, de legalbb az tlagemberek tbbsge biztos hallot mr rla. Netalntn evett is? n ettem, s nagyon finom! Elszr taln furcsa az ze, ms mint amit mi megszoktunk. De gy gondolom, rdemes kiprblni^^ A hozzvalk beszerezhetk itthon is, termszetesen nem teljesen olcs, de sajnos itt nem helyettesthetek a dolgok...
Hozzvalk: egy adag gohan (recept), vz, 20 ml mirin (japn fzbor) vagy sake, nori (algalap), wasabi (ers japn zld torma), vrs hs tonhal, vagy lazac, cukor
A gohant kifzzk, s hagyjuk kihlni. ez utn a mirint, vagy sake-t (vgs esetben almabor-ecet) langyostsuk fel, s keverjk el cukorral. Ez az gynevezett sushi-zu. Ezzel kell tforgatni a rizst.
A sushit eredetileg specilis "sushi-tekervel", egy makisu nevezet gyknytekerccsel tekerik fel. Ennek hjn marad a kt keznk.
A rvidebb oldala mentn flbevgott nori-lapot a fnyes oldalval lefel fordtva az asztalra tesszk. Makisu-val erre helyezzk a rizst, s feltekerjk. (fontos, hogy a nori-lap vgn egy centis rsz szabadon maradjon, ez ltal fog sszeragadni. Kzzel hasonlkpp gyeskednk, mint az onigirinl, csak itt hossz hengerr formljuk. Nem lesz olyan szp, legalbbis elszr. Gyakorls^^ s ne feledjtek: vizes-ss kzzel dolgozunk!
Tltelk: feltekers eltt kell belehelyezni. A wasabival csnjn, mert nagyon ers! n mregers chilit fzk, ms fuldokol attl, amit meg se rzek, de ez ers!
Feltekers utn vizes kssel vgjuk fel szeletekre. Szjaszsszal meglocsolhatjuk. Tradcionlisan szjaszsz s egy csepp wasabi keverkbe mrtjk a japnok a sushit.

A sushi rengeteg fle kppen
megformlhat, nem is
mindhez szksges nori :)

Sushi tertken (httrben onigiri)
|